Gavetips: kjøp en god bok og sjokolade til litteraturelskeren

For en ekte bokorm er det å lese en god bok like artig som å se en bra film. Kanskje bedre? For oss som elsker litteratur er det ingenting som kan måle seg med følelsen av å bli oppslukt av en bok. Selv om lesing er en avslappende aktivitet som krever ro, er hjernen langt mer aktiv enn når man ser film. Kanskje er det nettopp dette som appellerer til oss? Dersom du ikke er en som lever og ånder for bøker selv, lurer du kanskje på hva du skal kjøpe til litteraturelskeren til jul?

En spennende bok og sjokolade den perfekte lørdagskvelden

Å gjøre litt research for å finne en virkelig god bok er viktig. Bøkene som ligger på topplisten i bokhandelen er ikke nødvendigvis av interesse for de virkelig litteraturinteresserte. Selv om en bok er en kjempefin gave, kan du gjerne kjøpe med en liten ekstra ting. Noe de aller fleste liker og setter stor pris på å få er sjokolade. Det trenger ikke være noe dyrt og fancy, men vil du virkelig imponere på gavefronten, kan du gå for noe som du ikke finner i matbutikken. Kjøp sjokolade online og velg mellom mange godbiter som Toblerone, Marabou eller Jack Daniels-sjokolade. Du finner også mange andre sjokolademikser med forskjellige smaker, lakris med sjokoladetrekk og Marianne-drops med sjokoladefyll.

Tre knallgode bøker

Som nevnt tidligere er det ikke bare-bare å kjøpe bøker til en skikkelig boknerd. Pakk inn sjokoladen sammen med en av disse bøkene, så blir vennen din garantert fornøyd! Da kan han eller hun kose seg masse og tenke på deg. Sørg for å få med en byttelapp, i tilfelle vennen din har boken fra før.

  • «You know you want this» av Kristen Roupenian

Debutboken til amerikanske Kristen Roupenian er en mørk novellesamling, som skildrer brutale eller bare ubehagelige hendelser, som likevel setter en skikkelig støkk i deg. Denne boka er det vanskelig å legge fra seg, og umulig å glemme når du først har lest den. Dersom du ikke tror vennen din vil lese på engelsk, er boken også oversatt til norsk.

  • «Pesten» av Albert Camus

Dette er en klassiker, som nylig ble utgitt i nytt opplag på norsk. Kanskje den perfekte boken å lese, nå som vi er midt i en pandemi? Boken ble opprinnelig utgitt i 1947, men er nå mer aktuell enn på lenge. Den følger en lege i byen Oran i Algerie, hvor panikk bryter ut da det blir funnet massevis av døde rotter rundt i byen. Dette er en svært gripende bok om mennesker i en situasjon som ligner den vi befinner oss i nå, bare langt, langt verre.

  • «Jeg foreslår at vi våkner» av Beate Grimsrud

Den norsk-svenske forfatteren Beate Grimsrud gikk bort tidligere i år på grunn av kreft. Forfatterskapet hennes var både spennende og svært variert. Jeg foreslår at vi våkner ble kåret til en av de beste bøkene utgitt i 2020 i NRKs årlige kåring. Dette er en mørk, men morsom bok, som trolig er inspirert av forfatterens situasjon, da hovedpersonen i boken også er kreftsyk.