Så mye koster det å gi ut en bok

Går du med en drøm om å skrive en bok? Kanskje du til og med har skrevet en, og nå ønsker du å få den utgitt. Det kan være mange årsaker til at du vurderer å utgi boken selv. Dette kan handle om alt fra at du beholder kontrollen selv, til at du har fått avslag fra de store forlagene. Uansett hva som er grunnen så koster det penger å gi ut en bok. I denne artikkelen skal vi prøve å svare på hvor mye det kan koste deg.

Regnestykke med mange variabler

Det er ikke mulig å komme frem til et slutt beløp som gjelder for alle bøker. Det er fordi kostnaden for en bokutgivelse vil avhenge av flere ting. Variablene dreier seg om størrelsen og formatet på boken din, hvor mange ord den har og hvor mange bilder du har med samt hvordan du ønsker at coveret skal være.

Hjelp med språk og innhold

Hva du inkluderer her er litt opp til deg. Noen ønsker å få en konsulent til å se over teksten og komme med tilbakemeldinger om forbedringer. Deretter er det alltid lurt med en språkvask, altså at noen leser korrektur på boken din. Avhengig av hvor mye hjelp du trenger kan dette komme

opp i et sted mellom 5 000 og 20 000 kr.

Deretter trenger du noen som er proffe på dette med layout og justering av bilder, slik at det hele tar seg bra ut. Denne kostnaden vil antagelig starte på rundt 5 000 kr, og så øke avhengig av hvor mange bilder du har.

Deretter kommer prisen for å designe omslaget til boken din og selve trykkingen. Den siste kostnaden vil avhenge av hvor mange eksemplarer du skal ha.

Hold kostnadene nede

Det finnes noen ting du kan gjøre selv for å holde kostnadene for bokutgivelsen så lave som mulig. Det ene er selvfølgelig at du skriver godt og så feilfritt som mulig, slik at det ikke blir så mye jobb for den som skal korrekturlese.

Lever et rent tekstdokument uten mye formatering. Dermed slipper de som skal ordne layout å først bruke tiden på å rydde opp i dokumentet ditt. Det er dyrere å trykke bøker med stive permer enn myke. Er du fleksibel med trykketiden kan prisen også bli lavere. Det koster alltid å få ting gjort så fort som mulig. Du kan også vurdere å gi ut boken din som e-bok, da slipper du utgiftene til selve trykkingen.

Lån penger til bokutgivelsen din

Før du bestemmer deg for å trykke boken din bør du ha utført noen markedsundersøkelser, slik at du ser at du kan få solgt i alle fall nok eksemplarer til at du går i null. Deretter kan du foreta vurderingen om du ønsker å låne penger, slik at du får oppfylt drømmen om å gi ut en bok.

Et forbrukslån kommer i størrelser fra 5 000 til 500 000 kr, og du trenger ikke å søke om større beløp enn det du må. Bruk en sammenligningsside som Scandilån til å få oversikt over hvilke banker som har de beste tilbudene. Du sender inn søknaden din elektronisk, og sørg for å søke hos mer enn en bank.

Det er nemlig lurt å eventuelt få flere tilbud, for da har du mulighet til å velge det med den laveste effektive renten og de beste vilkårene for deg. Alltid dumt å betale mer enn det som strengt tatt er nødvendig.