Nobelprisen i litteratur

Mange synes det var Bob Dylan vant årets nobelpris i litteratur. Årsaken til dette er selvsagt at Bob Dylan er mest kjent som visesanger, og ikke som forfatter av tradisjonell skjønnlitteratur. Oppstandelsen ble enda større da Bob Dylan ikke svarte på henvendelser fra den svenske nobelkomiteen på flere uker. Men etter hvert kom han ut fra skyggene og takket pent for prisen. Mange mener dette er en litteraturpris for de store massene, som kjenner seg godt igjen i Dylans mange sangtekster. Andre mener at sangtekster ikke kan kalles litteratur.

God litteratur, hånd i hånd

Så hvorfor skriker hylekoret at Bob Dylan ikke fortjener nobelprisen i litteratur? Jo, nettopp fordi de mener at han ikke skriver god litteratur. At Bob Dylan får litteraturprisen blir dernest nesten en trussel mot de etablerte litteraturmiljøene og forfatterene. Men er det virkelig slik at man ikke kan kombinere en en god bok i en god sofa med en fantastisk skive spillende over høytaleranlegget? Det at Bob Dylan får nobelprisen for sine sangtekster, gjør ikke annen litteratur mindre verdt. De kan godt leve sammen, side ved side. Nå har også Bob Dylan gitt ut et par bøker i sin levetid, men ingen av disse har fått særlig gode kritikker – så det er absolutt ikke disse bøkene som inspirerte den svenske nobelkomiteen til å gi han prisen. Men kanskje noen nå samler Dylans sangtekster i bokform, og da vil nok flere få seg en overraskelse over hvor nære tekstene hans er poesi.nobelprisen-i-litteratur-2

Verdens viktigste pris

En annen årsak til at tildelingen av nobelprisen i litteratur til Bob Dylan har vært så kontroversiell, er ikke kun det at Dylan ikke skriver tradisjonell litteratur, men også det faktum at dette er den viktigste litteraturprisen i verden. Det er ingen litteraturpris i verden med i nærheten den prestisjen som automatisk følger med nobelprisen. Derfor plasseres, ikke bare i år, men år etter år – argusøyne på nettopp den som får prisen. Det vil alltid være noen som mener at en annen forfatter er mer verdig. Hva med Knausgård? Hva med Murakami? Hylekoret går så fort lederen i nobelkomiteen har lest opp navnet på prisvinneren. Det er svært få år at alle mener at riktig person har vunnet. Kanskje dette er noe Bob Dylan kan ta med seg som plaster på såret når han leser alle avisartiklene om at han ikke er prisen verdig. Men han kommer heldigvis til å komme til Stockholm for å ta i mot prisen.