Bøker om sko

 

Det finnes bøker om både stort og smått, og sko er ikke et unntak i så måte. Norske bøker er det kanskje ikke så mange å finne av, men med sko- og leseglede i skjønn forening er det ikke noe problem å finne bøker på andre skandinaviske språk, eller så kan man finne seg engelsk litteratur om emnet.

A Shoe Closet (wardrobe) with lots of colorfull High Heels shoes.

Norske og skandinaviske bøker om sko

Tross mange kvinnelige norske forfattere er det lite å finne direkte rettet mot sko – og skal man tro mytene er jo sko veldig viktig for kvinner, så visst mer enn for menn. Men det ser altså ikke slik ut, om man ser på bokmarkedet i alle fall! Vi finner Rigmor Haugsands bok Sko før og nå, noen barnebøker og noen titler som er basert på sko, men temaet sko er merkelig fraværende i norske litteraturomgivelser. Mange vil kanskje tenke på Henning Mankells bok Italienske sko, men boken omhandler så klart et helt annet tema: Krim. Svenske Lennart Hellsing ga ut en bok med den treffende tittelen «Skor» – som altså handler om sko på veldig generelt grunnlag.

Sportssko i bøkenes verden

Med tiden har det kommet til mange gode produsenter av sportssko, men en av de aller første som fortsatt eksisterer var Reebok sko, som startet opp i 1895 under navnet J. W. Foster and Sons. I 1958 ble Reebok etablert som et eget varemerke, og siden 2005 har Reebok operert under Adidas som datterselskap. Adidas ble grunnlagt i 1924, og tok sitt velkjente merkenavn i 1949 etter en familiefeide. Puma var det andre resultatet av denne feiden, og det ble også bok ut av denne historiske krangelen – med det passende navnet Sneaker Wars!

Engelske bøker med sko som tema

Her er listen naturlig nok vesentlig lengre, og det er nesten vanskelig å velge sin favoritt blant alle titlene. Men vi må si at de populære bøkene «Vintage Shoes» og «New Shoes» kiler fantasien og letter på humøret. Også «The complete book of shoes» er verdt tiden det tar å lese den, med sine fantastiske illustrasjoner og beskrivelser!