Tips til å tjene penger på bøker

Vi mennesker vil nok aldri slutte å lese bøker. Og selv om alle her i landet har tilgang på gratis bibliotek vil vi nok aldri slutte å kjøpe dem heller. Iblant vil man lese en bok med en gang den kommer ut, og noen ganger er det lang venteliste på en populær bok. Dessuten er det mange som ikke er så glade i å lese en slitt og flekkete bok full av bretter i hjørnene som noen har hatt før dem. Andre igjen vil helst ha en bok stående i hylla etter de har lest den første gang. Bøker måte selges og piratkopieres digitalt også, men i motsetning til piratkopierte filmer, spill og musikkalbum så blir det ikke helt den samme opplevelsen når man ikke holder en fysisk bok i hendene.

Hva skal du skrive om?

Det aller første du må bestemme deg for er hva du skal skrive om. Det er ikke alle ideer et forlag vil være interesserte i å gi ut sammen med deg, men heldigvis har ulike forlag ulik smak. Noen tør også å ta større sjanser enn andre når det kommer til uvanlige temaer. Det er umulig å vite hva som kommer til å slå an og ikke. Den erfarne forfatteren Karl Ove Knausgård gå ut den lange og tunge bokserien Min Kamp som tar for seg hele livet hans, og disse bøkene har solgt bra. Komikeren Pernille Sørensen ga ut tullerim-bok for barn som også ser ut til å ha blitt populær, og dette var hennes første utgivelse. Felles for dem begge er nok allikevel usikkerheten og spenningen de følte på med en gang bøkene deres havnet på markedet. Ingen kan spå på forhånd hva som blir oversett og hva som ender opp som en klassiker.

Hvor kommer pengene inn?

Den største motivasjonen din for å gi ut en bok bør ikke være pengene. Har du ingenting interessant eller underholdende å skrive om så vil heller ikke mange være interesserte i å lese det du gir ut. Det er allikevel fullt mulig å leve av å være forfatter på fulltid her i Norge. Mange som skriver søker om støtte til en utgivelse. Får du støtten innvilget får du også ofte penger nok inn på konto til å ikke måtte jobbe i perioden du skriver. Deretter kommer inntektene fra salget av boka. Dette kan selvfølgelig variere veldig, og hvor stor andel du får kommer helt an på hvilken avtale du har klart å få til med forlaget du ga ut boken med. Du kan uansett ikke leve av den samme boken for alltid, så om det ga mersmak er det bare å begynne på neste.