Kan du spare strøm med bøker?

Strømsparing er kanskje ikke det første du tenker på når du setter deg for å lese en god bok. Men hvis du gjennom å lese slår av andre skjermer, og kanskje til og med slår av lyset i andre rom, kan det å lese faktisk spare strøm. Når du sitter i lesekroken, er det kanskje bare der du trenger virkelig godt lys, mens lyset i resten av rommet kan dempes litt. Med smart belysning kan du til og med sitte og styre dette mens du leser. Smart strømsparing er noe tibber gir deg mange tips om, så det verdt å lese noen av tipsene deres.

Lesing trener konsentrasjon

I tillegg til at skjermtid bruker en del strøm, svekker all skjermbruken også konsentrasjonsevnen. Ved å lese jevnlig, kan du forbedre konsentrasjonen. Om kvelden virker lesing dessuten beroligende, mens det blå lyset fra skjermer kan holde deg våken og gi deg innsovningsproblemer. I tillegg kan du selvsagt lese selv om strømmen er borte, men det er ikke på den måten du kan spare strøm når du leser.

God leselys er viktig

Godt leselys er veldig viktig, ikke bare for selve lesingen. Nok og riktig belysning er avgjørende for mange aktiviteter, og det er ikke lyspærer som er det store strømsluket hjemme. Dagens moderne lyspærer bruker veldig lite strøm, men det gjelder likevel å bruke lyset der du trenger det, og ikke lyse opp rom som ikke er i bruk. Strømselskapet Tibber hjelper deg å spare strøm, og viser deg hva strømforbruket ditt faktisk går til. Det gjør det mye enklere å spare strøm, og med høye strømpriser, blir det kanskje mer fristende å ta en skjermfri kveld en gang i blant, og heller lese gode bøker.

LED-lister over bokhylla

LED-lister kan fint plasseres i bokhyllene, slik at det blir enklere å finne akkurat den boka du er ute etter. Du bør også ha en god lampe ved lesestolen, og denne lampen kan gjerne være justerbar, slik at hver enkelt kan stille den inn etter eget behov. Lampen skal lyse opp boka, men ikke blende deg mens du leser. Og dersom ulike personer bruker den samme lesestolen, vil de trenge ulik justering av leselampen. Velg gjerne lys med en varm farge i lesekroken, slik at det skapes en lun stemning der. Lesekroken er ikke stedet for å eksperimentere med ulike farger på lyset, for farget lys kan gjøre det vanskeligere å lese.