Det kan lønne seg å gi ut egen bok

At bokbransjen har endret seg de siste femten årene er det liten tvil om. Internett har gjort at bøker ikke lenger trenger å være bundet til trykkerier og fysiske butikker, men kan distribueres til millioner uten at det koster noe som helst verken i trykk, transport eller oppbevaring. Noen foretrekker naturligvis den romantiske følelsen av å bla i en bok, men stadig flere koser seg også med bok på et nettbrett eller i ørene som en lydbok. Tradisjonelt har forfattere vært bundet av forlagene. Det koster å gi ut og markedsføre en bok, som naturligvis gjør at de vil kreve å beholde en del av bokens inntekter, samt at du selvfølgelig ikke er garantert at boken noengang blir gitt ut. Den digitale revolusjonen har endret alt dette.

Å gi ut bok selv er enkelt

Det er to måter å gi ut en egen bok på, og begge er forholdsvis enkle. Den første måten er å gi ut den ut som en heldigital utgivelse, og selge den hos Amazon, Google, Apple eller en av de andre selgerne av digitale bøker. Utgivelse er stort sett gratis, du kan ofte sette din egen pris, og bokhandelen krever en mindre prosentandel enn det et forlag ville gjort. Du har også full kreativ kontroll over prosjektet ditt. Den andre måten, som koster noe mer, er å få boken trykket hos et trykkeri som spesialiserer seg på nettopp dette. Det er lettere enn noen gang å få den profesjonelt designet, bundet og trykket selv om ikke opplaget er stort, og det er naturligvis en helt egen følelse å faktisk kjenne boken i hånda. Flere norske forfattere har gjort dette. Debutanten Silje Regine Bråthen ga ut egen bok med en total kostnad på 70 000 for 1000 eksemplarer etter hun fikk sitt første manus refusert av Aschehoug.

Tjenestene blir stadig bedre

Etterhvert som markedet for selvpublisering har vokst frem, har også tilbyderne blitt bedre. Flere, som norskstartede BoldBooks, tilbyr ikke bare trykking, men også språkvasking, redaktørhjelp, design og markedsføring. Silje Regine har regnet ut at om hun selger 500 av de 1000 bøkene hun trykket opp vil hun gå i pluss, og tror det er helt overkommelig. Trenger du litt kapital til å realisere bokprosjektet, kan du ta turen innom Zmarta for å sammenligne lånemuligheter. Refusjonsbrev er ikke lenger ensbetydende med at manuskriptet blir liggende i skuffen – mange hopper faktisk over det leddet, og går rett til selvpublisering, også de som har etablerte forfatterkarrierer på et av de store forlagene allerede. Så om ordene vil ut, ikke hold dem tilbake! Lev ut forfatterdrømmen og om et år eller to kanskje du holder ordene mellom to permer?